Upplevelser
Evenemang
Nedan en lista på vad som årligen brukar arrangeras i Geta.
- Midsommarafton – firas med stångresning vid Furulund och nere på Dånö
- Skördefest - med öppna gårdar på hela Åland, inklusive i Geta, och ordnas näst sista veckoslutet i september.
- Geta poesi och visa – visor och lyrik med Getas vackra sommarnatur som kuliss.
- Getadagen – marknad och utställning, arrangeras i Juli månad!
- Getadraget – arrangeras av GUF, vanligtvis i september och är en av Ålands största fisketävlingar.
- Getabocken – reses första advent.
- Stigarna i Geta - upplev Getas fantastiska omgivningar genom stigarna i Geta.
Vandringsleder
Geta har en förträfflig samling vandringsstigar. Även om stormen Alfrida hade en negativ påverkan på delar av skogarna längs med stigarna, så är det ett måste att vandra någon av Getas vandringsleder. Här nedan listas Geta kommuns officiella vandringsleder- och -stigar.
Alla är välkomna att vistas i skog och mark i Geta men det viktigt att man uppträder hänsynsfull mot markägare, andra människor man möter i naturen och inte skadar djur och natur. I Geta är nästan all mark privatägd men även Åland har en allemansrätt som ger alla möjlighet att röra sig och vistas ute i vår vackra natur. Du kan läsa mera om vad som gäller när man rör sig ute i naturen här: Den åländska allemansrätten.
Grottstigen – Naturstigen
Ca 5 km lång, med start vid restaurang Soltuna i Getabergen.
Upplev fullständigt vildsinta bergsformationer, grottan där Stefan Löfving gömde sig undan de ryska soldaterna, fantastisk utsikt och hissnande branter vid Djupvik mm mm.
OBS: Grottstigen är bitvis relativt krävande, och tar en del tid i anspråk.
Reservera 2 – 3 timmar.
Medeltidsstigen
Ca 2,5 km lång, med start vid Geta kyrka. En vandring bakåt i tiden. Du börjar vid 1800-talets mitt, möter 1700-talet mitt i skogen, når 1500-talet vid Olofsnäs träsk, och kommer sedan tillbaka till medeltiden. Terrängen är kuperad och omväxlande, med soliga enbackar och mossbelupen granskog.
Medeltidsstigen är bitvis brant och tar ca 1,5 timmar.
Höckböleholmarna
Tag av söderut (vänster när man kommer mot Geta) från landsvägen i Östergeta, på den smala grusvägen vid den första busshållplatsen och kör fram till skylten ”Naturreservat 400 meter”. Stigen för dig förbi åkrarna upp mot en lövskogsklädd kulle. Den övergår småningom i allra frodigaste löväng. Här kan du uppleva den åländska blomprakten, långt från trafik och störande ljud. Här startar också en längre vandringsled söderut.
Trollstigen
Ca 1 km, med start vid restaurang Soltuna, Getabergen. Stigen är tänkt för barn 4-10 år. Den berättar om naturen och djuren i Getabergen, men framförallt berättar den en saga om stortrollen, jätten Singer, harpalten, de luriga istrollen och lilla Vill Vallareman. Den spännande terrängen, med klyftor och martallar förstärker stämningen.
Sadelinleden
Sadelinleden är den längsta vandringsleden på Åland och går över kommunerna Hammarland, Finström och Geta. I Geta börjar/slutar leden i Höckböle naturreservat. Observera dock att den del av leden som finns i Geta kommun ej underhålls av kommunen varför den ibland kan vara svårmanövrerad. Mer information om leden finns på Visit Ålands hemsida.
Badstränder
I kommunen finns en allmän badstrand: Knutnäs, med hopptorn, bryggor, omklädningsrum och sandstrand. Folkhälsan i Geta anordnar simskola vid Knutnäs sommartid.
Möjligheter till bad på egen risk erbjuds på många håll i kommunen. Bland annat vid Hellö brygga finns en fin och välskött badstrand, men den utgör inte en allmän officiell badstrand och badning sker där på egen risk.
Discgolf
Geta DiscGolfPark är en 18-håls discgolfbana som ligger på Getabergen vid restaurang Soltuna mitt bland vandringslederna. Mer information hittar du på Visit Ålands hemsida.